biyoenerji ve insandaki enerji
NASA araştırmalarına göre;
- uyuyan bir insan kullanıma hazır 81 watt,
- ayakta duran birisi 128 watt,
- yürüyen birisi 163 watt,
- hızlı yürüyen birisi 407 watt,
- uzun mesafe koşucusu 1048 watt ve
- kısa mesafe koşucusu 1630 wattlık bir güç üretir.
İnsanoğlu kendinde var olan bu gücü bir noktaya odaklayabilmiş olsa bununla rahatlıkla 100 wattlık bir ampulü eli ile aydınlatabilir. İnsanoğlu bu elektrik üretimin yanında birde ısı üretiyor; örneğin insan günlük diyeti ile aldığı 2400 kalori ile saat başına 100 kalori ısı üretiyor.
İnsanın bedenin ürettiği enerji ile neler yapılabilir? İnsan bedeni yaşadığı her saniye içinde ısı ve elektromanyetik enerjisini üretiyor, fakat bu enerji herhangi bir iş görmeden çevreye yayılıp gidiyor. Doğal enerji kaynakların azaldığı ve pahalı olduğu bir dönemde de bilim dünyası; bizler neden bu enerji türlerinden faydalanmıyoruz sorusunu kendisine soruyor ve çevreye yaydığımız enerjiyi kullanmanın yollarını araştırıyor. Bilhassa çevremize yaydığımız ısı enerjisi hakkında çok ilginç araştırmalar yapılıyor. Örneğin; almanyadaki frauenhofer enstitüsü (mp3 mucidi) insan bedenin ürettiği ısı ile küçük elektronik cihazları çalıştırmanın yollarını arıyor. Bir insan ile çevresindeki ısı farkı 1-2 derece arası ve bu ısı farkından elektrik üretebilmenin yollarını araştırıyor. Bir veya iki derecelik ısı farkından elde edilen elektrik güç nedir diye merak ediyorsanız; bu araştırmalarda 1-2 derecelik ısı farkı ile 200mV büyüklüğünde bir elektrik potansiyeli elde edilebileceği görüldü. Çok yakında küçük mp3 cihazları veya kalp pilleri hiç bir batarya gerektirmeden bedeninizin ürettiği ısı ile çalıştırılabilir hale gelecek. Otomotiv sektörü bunu çoktan başardı örneğin; hibrid arabalarında her frenlemede meydana çıkan ısı ile elektrik enerjisi kazanılıyor.
Not: bu yazıyı 2009 yılında kaleme aldık, geldik 2020 yılına; ülkemizde halen biyoenerji varmı yokmu tartışması yürütülürken, bill gates insan enerjisi ile şarj olan mikro çipleri insan bedenine enjekte etmenin planlarını dünya ile paylaşıyor. Nasıl yobaz bir bilim camiasına sahip olduğumuzu buradanda çıkarabilirsiniz.