bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler............     

 





 

tövbe ne zaman yapılır


İnsanın üzerinde iki tür hak bulunur. Birisi Allahın hakkı diğeri ise kul'un. Allaha olan borca toplum nezdinde günah denilir, kul'a olan borcada haram. Allah kendi hakkını tövbe etmeniz ile bağışlayabilir. Kul'a olan borçlar ise tövbe ile ortadan kalkmıyor. Eğer birileri hastaysa ve siz tövbe ile kişiyi şifaya kavuşturmaya çalışıyorsanız, bu mümkün değil bunu bilmenizde yarar var. Neden? İslam dini kıssas dini. Siz eğer birini maddi ve manevi zarara uğratıyorsanız, sizinde eş değer bir zarara uğramanız bekleniyor. Tövbe nedir? Tövbe herhangi bir bedel ödemeden bir yükten kurtulmak demektir. Belirli konularda bedel ödemeden tövbe ile olayı geçiştirebilirsiniz, belirli konularda ama değil. Hangi konuda geçiştirebiliyorsunuz; Allaha olan borçta. Hangi konuda geçiştiremiyorsunuz; kul'a olan borçta. Bir kul'a borçluysanız illa bir bedel ödemeniz bekleniyor. Bu hesabı ya kendi rızanız ile kapatacaksınız ya da size zorla kapattırılıyor. İnsanın kurduğu düzende belki bedel ödemeden olaylardan kurtulmayı beceriyorsunuz, Allahın düzeninde ama bu mümkün değil. Bu dünya güçlüler ve elitlerin dünyası. İnsanın kurduğu düzende istediğiniz zaman hakim ve savcıları satın alabilir, adaletten kaçabilirsiniz. İlahi düzende ama kaçmak mümkün değil. Bir yere hesabınız varsa öyle veya böyle o hesap size kapattırılıyor. Gönüllü yaparsanız ne ala yapmazsanız o hesap size zorla ödetiliyor. Ya cehennemde yanarak ya da bu dünyada kaza ve belalar ile yüzleştirilerek. Bana cezayı kesmeyin ben hesabımı kapatacağım diyor kendi rızanız ile o hakkı ortadan kaldırmaya gönüllüyseniz o zaman farklı, İslam dini bunada bir imkan sunmuş. Fakirleri doyurarak veya oruç tutarak. Hesaptan kurtuluş yok, ya kendi rızanızla kapatacaksınız ya da sizden zorla söke söke alınacak.


Allahın hakkı neler? Bedeninize ve tabiata yani Allahın malına yapılan her tecavüz her saldırganlık Allahın hakkına gasp demektir. Örneğin; namaz ve oruç borcu, zina veya içki içmek veya dövme yaptırmak gibi bedeninize yapılan saldırılar, hayvanlara ve ormana yapılan saldırılar, İslama yapılan saldırılar vs. Allaha olan borcunuz için tövbe etmeniz yeterli. Allah o kadar merhametliki yanlışlarınızı tekrar yapmama şartıyla kendisine olan tüm borcunuzu kapatmak için o samimi tövbenizi yeterli görüyor. Size herhangi bir bedel ödemeyi şart koşmuyor. Tövbe ile arınma mümkünmü? Allaha olan borcunuzdan arınmak mümkün! Kul'a olan borçtan ama değil.

Müslüman olmak: Allahu Teala kul'a olan borcuda kapatamazmı; elbette kapatır. "Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür" (Nisa Süresi; 116). Allahu Teala kendisine şirk koşmayı bağışlamaz, bunun dışında tüm günahları, kul hakkı dahil dilediği kişiler için bağışlar. Bunun en güzel örneklerinden biriside İslam dinine geçmek. Bir gayrimüslüm Müslüman olduğunda Allah o kadar mutlu oluyorki mekanın sahibi olarak, tüm hesap benden diyor. Allahu Teala kişinin geçmişini silip yeni bir başlangıç nasip ediyor. Eğer doğuştan müslümansanız Allah bu kadar bankör davranmıyor, siz doğru ve yanlışı biliyordunuz size muaf yok, bedeli ödeyin diyor. Kul hakkı konusunda Allahın bir istisna yaptığı kişilerde yoksul ve yetimler. Allah kimseye kaldıramayacağı yükü bindirmez. "Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez...." (Bakara Süresi; 286). Örneğin; yoksul ve yetimler için hayat şartları zaten zor, Allah onları birde atalardan gelen kul hakları ile boğuşturmak istemez. Üzerlerindeki bir çok hesabı kendisi kapatır. Kul hakkı Allah hakkı fark etmez, tüm malın sahibi Allah olduğu için Allah dilediği kul için o hakkı kapatabilir. Müslüman olmak, yetim ve yoksul olmakta bunun örneklerinden. Birde şehitler. Şehit düşerseniz üzerinizdeki hakları Allah karşılıyor. Eğer gazi olursanız o zaman kurşun veya bomba nerenize isabet ederse, o bölgedeki haktan kurtuluyorsunuz. Gördüğünüz gibi herşeyin altında bir hikmet var.


Kul'un hakkı neler? Bir kul'u maddi veya manevi hardal tanesi kadar zarara uğrattıysanız canını yaktıysanız bilinki kul hakkına girdiniz. Kişi sizi bağışlıyorsa ne mutlu, bağışlamıyorsa ama bilinki sizin tövbe etmeniz nafile. Tövbeler Allah hakkı için geçerli kul'a olan hak için geçerli değil. Neden? Empati kurun; birisi size bir kötülük yaptı ve o kişi hiçbir bedel ödemeden bir tövbe ile Alah tarafından bağışlandığını düşünün, hani hristiyanların tövbe çıkarması gibi, bu düzen size hakkani gelirmiydi? Gelmezdi. Allaha isyan eder, yapanların yanında yaptıkları kar kalıyor nerede Allahın adaleti derdiniz. O yüzden birinin hakkını yiyorsanız tövbenizin kabulünü beklemeyin. Allahu Teala zalimle bir olup mazlumun arkasından iş çevirmez. Birine bir yanlış yaptıysanız hiç Allahın kapısına başvurmayın, gidin ve yanlışınızı düzeltin. Birine yaptığınız yanlışı düzeltmek hangi aşamalar içerir? İlk önce üzüntü ve pişmanlık duygusunu yaşamalısınız. Bu herhangi bir hakkı kapatmanın olmazsa olmazı. Üzüntü ve pişmanlık yaşamıyorsanız bir sonraki aşamalarınız kabul edilmez. Üzüntü ve pişmanlık size üzerinizdeki hakkın kaldırılması için gereken ilahi onayı verir. Bu yoksa siz ödediğiniz ile kalır, üzerinizdeki haktan kurtulamazsınız. Üzüntü ve pişmanlık duygusu bir yanlış yaptığınızı egonuza kabullendirme aşamasıdır. Bu olmadan bir sonraki aşamalara geçemezsiniz. İlk önce üzüntü ve pişmanlık duygusu sonrası verdiğiniz zararın telafisi için adımlar atınız. Ya verdiğiniz zararı bizzat telafi edeceksiniz, ya da buna imkanınız yoksa mağdurun ruhuna gitmesi niyetine fakirleri doyuracaksınız, bunada imkanınız yoksa oruç tutmanız gerekecek.

Üzerinizde kimin hakkı olduğunu nereden ve nasıl anlarsınız?
Üzerinizde hastalıklar varsa üzerinizde kul hakkı olduğunu varsayabilirsiniz. Allahu Teal kendi malına yapılan tecavüzlerin hesabını genelde hastalıkla cezalandırmıyor. Allah sabrın sahibidir. Kendisine bir yanlış yapıldığında ceza indirmekte acele etmez, genelde ahiret hayatını bekler. "Eğer Allah, yaptıkları yüzünden insanları (hemen) cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı yaratık bırakmazdı. Fakat Allah, onları belirtilmiş bir süreye kadar erteliyor. Vakitleri gelince (gerekeni yapar). Kuşkusuz Allah, kullarını görmektedir" (Fatır Süresi; 45). Kul ise sabırsız yaratılmış. "Şüphesiz insan çok hırslı ve sabırsız olarak yaratılmıştır" (Meariç Süresi; 19). Kendisine bir yanlış yapıldığında anında lanet ve beddua okur, hemen kıssas alınsın öç alınsın ister. O yüzden bir kul'a yanlış yapıldığında o kul'un talebi üzerine hesap ahiret hayatını beklemez, bu dünyada iner. Kıssas kuralına göre iner. Bir kul'a hangi azanız veya organınız ile yanlış yaptıysanız o organ ve uzva bir hastalık iner. Mağdurun lanet, beddua ve ahı orantısında mağdur edene bir ceza iner. Eğer bu dünyada hastalıklar yaşıyorsanız aile huzuru kısmet ve rızık gibi sorunlarınız varsa kaza ve belalar yaşıyorsanız bu genelde kul'a olan borçtan kaynaklanır. İstisna durumlarda, çok azgın ve zalim biriyseniz o zaman Allahta size bu dünyada ceza indirebilir. Bu ama ekstrem örnekler uç noktalarda olan kişiler için geçerli.

Çözüm: hastalıklar ile boğuşuyorsanız bilinki ya siz ya da atalarınız bir kul'un hakkını gasp etti ve sizde yeryüzünde bunun cezasını çekiyorsunuz. Bir kul'un hakkını gasp ettiğiniz zamanda tövbe ile olayı geçiştiremiyorsunuz. Allaha olan borcunuz varsa bunu samimi bir tövbe ile geçiştirebiliyorsunuz ama bir kul hakkını değil. Tabiki o kişi gönülden hakkını bağışlıyorsa o ayrı veyahut Allah bağışlıyorsa o ayrı. Bu durumda ne mutlu size. Bağışlamıyorsa ama, o zaman ilahi düzen o borca karşılık sizin bir bedel ödemenizi bekliyor. O borcuda ya kendi rızanız ile ödeyeceksiniz ya da size zorla ödetilecek. Kendi rızanız ile ödemeye razı olursanız (fakirleri doyurma veya oruç) icra melekleri size baskın yapmayı erteliyor. Size her hangi bir azap, kaza ve bela inmiyor. Ödemeye razı olmazsanız ama, o zaman sizden onun bedeli söke söke çıkartılıyor. Başınıza her türlü musibet iniyor ve başkasına uğrattığınız o maddi ve manevi zarar sizden çıkartılıyor.







kelimelerden türemiş hurafeler