bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler............     

 





 

Kur'an-ı Kerim temiz ve güzel olanı yiyin diyor, temiz ve güzel ile ne kastediliyor, neleri yiyebiliriz?


Dinimiz bize temiz ve iyi olanı yiyiniz der; "Sana, kendileri için nelerin helâl kılındığını soruyorlar. De ki: "İyi ve temiz olanlar size helâl kılınmıştır" (Maide Süresi; 4). "Ey peygamberler! Temiz ve helal olan şeylerden yiyin; güzel amel ve hareketlerde bulunun. Çünkü ben sizin yaptıklarınızı bilirim" (Müminun Süresi; 51). Fakat temizle burada ne kastediliyor? Sizin bu konuda bir fikriniz varmı? Bu sorunun cevabını biz İslam aleminde bulamadık ve uzun zamandırda merak içinde düşünüp duruyorduk. Sonunda bu sorumuzun cevabını Rabbimiz bulmayı nasip etti, Tevrat üzerinde araştırmalar yaparken bu sorunun cevabını Tevratta bulmayı nasip etti. Bu bulgumuzuda sizinle paylaşmak istedik. Tespitimiz bizi aydınlattığı kadar inşallah sizide aydınlatır, kafanızda beslediğiniz bazı sorulara cevap olur. Hayrlı ve aydınlatıcı okumalar dileriz.

Tevrat: Değerli dostlar; Zebur, Tevrat, İncil ve ilahi Kitapların sonuncusu olan Kur'an-ı Kerim bunlar birbirlerinin devamı olan Kitaplar. Allahu Teala her çağda o çağın ihtiyaçlarına hitap edecek bir rehber indirmiş, bi'nevi bir anayasa Kitabı, nelerin yasal nelerin yasal olmadığı, toplumsal düzen nasıl sağlanır, iyilik ve kötülük nasıl elde edilir, kötü olursanız sonuçları ne olur, iyi olursanız ne olur, nereden geldiğimizi nereye gideceğimizi ve dahasını anlatan, hayatımızın her alanına yönelik sorularımızı cevaplayan rehber Kitaplar indirmiş. Bu bilgileride bir seri halinde yeryüzüne indirmiş. Örneğin Rabbimiz tüm bilgileri bir Kitaba sıkıştırmış olsaydı, o Kitap onbinlerce sayfa olur ve insanlar okumaktan kaçar veya binlerce bilgi arasında kaybolur giderdi. Bunun önüne geçmek için Rabbimiz, dönemin insanı en çok ne tür bilgiye muhtaçsa, o bilgiler o kitapçıkta daha yoğun olacak şekilde, kutsal kitaplarımızı parçalara ayırmış ve yeryüzüne indirmiş. Dolayısıyla bazı bilgi ve detaylar Kur'an-ı Kerimde olmaması gayet doğal, çünkü kutsal Kitabımız bir kitap serisinin parçası, bir romanın son bölümü gibide düşünebilirsiniz. Eğer bir konuda Kur'an-ı Kerimde detay bulamıyorsanız, ya o bilgi çok önemsiz bir bilgi ve bilmesenizde olur, ya da bilinki o bilgi serinin diğer Kitaplarında mevcut. O yüzden Kur'an-ı Kerimde detaylandıramadığınız bazı konuları Zebur, Tevrat ve İncil gibi, Kur'an-ı Kerimin bir önceki bölümlerinde aramaktan korkmayın ve kaçınmayın. Hocam, onlar tahrif edilmiş değilmi? Evet, belirli kelimeler veya kavramlar tahrif edilmiş, fakat bu kitaplar kaba hatlarıyla halen bir gerçeklilik içeriyor. Bizim görevimizde o gerçekleri açığa çıkarmak.

Geçmiş kutsal Kitaplarımızın içinde birşeyin halen gerçekliğini koruyup korumadığını nasıl anlarsınız? Serinin son kitabı, Kur'an-ı Kerimle. İster Tevrat ister İncil ister fizik kitabınız olsun, bir yerden aldığınız bilgiyi her zaman Kur'an-ı Kerimle teyit ediniz ve eğer edebiliyorsanız o zaman o bilgileri kullanmaktan korkmayın. Bizde bu konuda bunu yaptık, Kur'an-ı Kerimde detaylandıramadığımız bir sorunun cevabını Allahın indirdiği bir önceki Kitaplarda aradık ve bak görki cevabımızı bulduk; 19 “ ‘Kirli sayılan herhangi bir şeye dokunan et yenmemeli, yakılmalıdır. Öteki etlere gelince, temiz sayılan bir insan o etlerden yiyebilir. 20 Ama biri kirli sayıldığı sürece RAB’be sunulan esenlik kurbanının etini yerse, halkın arasından atılacak. 21 Ayrıca kirli sayılan herhangi bir şeye, insandan kaynaklanan bir kirliliğe, kirli bir hayvana ya da kirli ve iğrenç bir şeye dokunup da RAB’be sunulan esenlik kurbanının etinden yiyen biri halkın arasından atılacak.’  (Levililer Bölüm 7: 19-21). Bu bilgiyide Kur'an-ı Kerimle teyit edebiliyormuyuz? Edebiliyoruz. Kur'an-ı Kerimde temiz ve iyi olanı yiyin diyor. Dolayısıyla Tevratta var olan bu bilgiyi kullanmamızda bir mahsur yok.  

Neleri yiyebiliriz?
Hep merak ediyorduk temiz kavramı ile Allahu Tealanın neyi kastettiği, örneğin birşeyi çok yıkmakmı birşeyi temiz kılıyor veya o şeyin kirli birşeyle temas içinde olmamasımı onu temiz yapıyor. Bu sorunun cevabınıda Allahu Teala, Kur'an-ı Kerim öncesi indirdiği kutsal kitaplarda vermiş, o da birşeyin temizliği elinizde ne kadar yıkamanızla belirlenmiyor, geldiği yere göre belirleniyor. Örneğin; kokoreç. Kokoreç helalmi? Helal değil. Neden? Kokoreç bağırsaktan yapılır, bağırsağın geldiği yerde kirli (dışkı). Dolayısıyla kokoreç Allah nezdinde temiz kavramı altına girmiyor. Demek temizlikle sadece görsel temizlik kastedilmiyormuş, örneğin birşeyi ne kadar yıkamanız, o şeyin çıktığı yerinde temiz olup olmadığına bakılıyormuş. Bu da gayet mantıklı, çünkü siz birşeyi su ile temizleyebilirsiniz ama enerji boyutunda oraya o kir nüfus ettiyse bunu suyla temizlemeniz mümkün değil. Örneğin; polisiye dizilerinde suç mahalinde kan varsa, onu çamaşır suyu ile ne kadar çok silseniz, yinede o kanı morötesi teknolojisiyle görüntüleyebiliyorsunuz. O yüzden Allah, birşey temizmi değilmi, bunun ölçüsü olarak o şeyin ne kadar yıkandığına değil, o şeyin nelerle temas içinde olup olmadığına bakıyor. Doğru olanı ve hayatın gerçekleriyle örtüşende bu. Örneğin; biz kimleri temiz insan olarak tanımlıyoruz, en çok yıkananı değil en çok kötülükten (pislikten) sakınanı. Kokoreç sevenleri burada hayal kırıklığına uğrattığımızın farkındayız, fakat hakikat bu. Ömrünü pislik içinde geçiren ince ve kalın bağırsağı siz ne kadar yıkasanız ve temizlesenizde, onlar temiz değil bilginize.


Domuz eti: domuz etinin bize, yahudilere veya insanlığa haram kılınmasının sebebide bu, kendi dışkısı içinde yaşaması, kendi dışkısını yemesi, aç kaldığında insan dışkı dahi yemesi. İçi ve dışı pislik içinde olan birşeyide Allah yememizi istemiyor. "De ki: Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yiyecek kimseye haram kılınmış birşey bulamıyorum.." (En'am Süresi; 145). Domuzu kesmeden öncesi yıkamanız, kestikten sonrası temizlemenizde bir pislik olmasını değiştirmiyor. Nacizane tavsiyemiz, birşeyi temiz yapan onu yıkamanız değil, o şeyin ameli. Örneğin bir satanist ne kadar yıkansada o Allah nezdinde bir pislik. Örneğin bağırsağı ne kadar temizleseniz, o yıkama onu Allah nezdinde temiz kılmıyor çünkü bağırsakların amelinde pislik var. Allahta pislikten uzak durmamızı istemiş. Temiz ve güzel olanı yiyin demiş. O yüzden kurban etlerinizin herşeyisini yemeyin, İslamın kir olarak atfettiği yerlerden uzak durun. Birşey yerken sadece dış temizliğe değil, geldiği yerinde temiz olup olmadığına, geçmişindeki amellere yani ömrünü ne işle geçirdi bunada bakınız. Umarız bu kısa yazımızla bir konu hakkında daha sizi aydınlatmışızdır. Kendinize ve sevdiklerinizi çok iyi bakınız.








kelimelerden türemiş hurafeler