bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler............     

 





 

kefaret oruçları- soru ve cevaplar


Bir okurumuzun sorularıyla bu yazı dizilerimizi tamamlamak istiyoruz. Soruların cevapları konuları özetleyici nitelikte olduğu için yazı köşemize taşımaya karar verdik. Verdiğimiz cevaplarla umarız aklınızda takılı kalan bazı soru işaretlerini gidermeyi başarırız. Sizlere hayrlı ve aydınlatıcı okuma dileriz. Okurumuzun soruları: kefaret orucu tutmak istiyoruz ama, kaç gün tutacağız, konuya göremi tutacağız, tüm konular için bir sefer tutmak kafi mi?


1. Kaç gün tutacağız? Kefaret oruçları en az 3 gün arka arkaya tutulur, en fazlada 70 gün. Kaç gün tutacağınız günaha bağlı. Örneğin; ettiğiniz bir yemini bozmak için 3 gün oruç (Maide Süresi; 89), birisini öldürdüğünüzde ise 60 gün oruç tutuyorsunuz (Nisa Süresi; 92). Biz en az 20 ile 40 gün arası oruçla başlayın diyoruz. Sonrası o niyetinizi yıl içinde bir kaç defa tekrarlayın. Her defasında zaten önünüzün açıldığını birşeylerin kalktığını hissedeceksiniz. Sıkıntı tamamen ortadan kalkıncaya kadarda o niyetinizi tekrarlarsınız. Örneğin; ilk niyetinizde sıkıntınızın %20 veya %70 azaldığını görürsünüz, ikinci niyetinizde yine belirli bir yüzde azaldığını görürsünüz, tamamen kalkıncaya kadarda o yıl içinde niyetinizi tekrarlayın. Her niyetiniz sıkıntınızda yüzde kaç azalmaya sebep olacak, bu sizin niyetinize (arınmak için gösterdiğiniz çaba ve samimiyet, kötülüklerden uzak durmak, namaz gibi ibadetlerinizi uygulamak) ve o sıkıntıya sebep olan günah yükünü bağlı.

2. Konuya göremi tutacağız? Konuya göre tutmanız daha sağlıklı. Bunun bir çok nedeni var; örneğin yaşadığımız bir çok sıkıntı atalarımız kaynaklı, onlarında geçmişte ne tür günahlar işlediğini bilmiyoruz. Kefaret oruçlarında günaha göre niyetlenemiyoruz, çünkü o sıkıntılarımıza sebep olan günahları bilmiyoruz. O günahların kıssası bizden çıkıyor, yani yaşadıklarımızdan atalarımızın ne tür günahları işlediğini tahmin edebiliyoruz, ama nihayetinde hangi günahları işlediklerini yüzde yüz bilmiyoruz. O yüzden kefaret oruçlarında kendi günahınız olmadığı müddet, günaha niyetlenilmez, yaşadığınız sıkıntıya niyetlenir. Günaha değilde sıkıntıya niyetlenmenin bir nedenide, sıkıntıları bir günah değil bir kaç günah ortaya çıkarır. Yani, bir sıkıntının sizde açığa çıkabilmesi için onlarca farklı günah bir araya gelmesi gerekiyor. Böyle bir durumda siz sıkıntıya değilde günaha niyetlenirseniz, belki o günahı ortadan kaldırmış olursunuz, ama sıkıntınız halen devam edebilir çünkü o sıkıntıya sebep olan diğer günahlar halen açıkta. O yüzden niyet ederken konuya odaklanın. Bu sabah bir ağabeyimize bir niyet yazdık, o niyeti sizinle paylaşalım inşallah. Niyet nasıl yapılır, bir fikir edinmeniz açısından paylaşalım; "Rabbim 12 gün kefaret orucuna niyetlendim, bu niyetimi benim, ailem, sevdiklerim ve beni sevenlerin üzerinde acilen kalkması gereken bir hesap varsa, o hesaba kefaret olarak kabul et. Hesapların sahibi sensin. Benim ve ailemin, sevdiklerimin ve beni sevenlerin hesabını sana havale ediyorum. Merhametini bizim üzerimizden esirgeme. Sen merhametlilerin en merhametlisisin, merhamet et bize. Biz sadece sana sığınır sadece medet umarız. Arınma ve huzura kavuşma çabalarımızı katında kabul buyur, tamama erdirmeyi nasip et. Niyet ve amelimizdeki yanlışlarıda sen düzelt, eksiklerimizi sen tamamla." El Fatiha.

3. Tüm konular için bir defa tutmak kafi mi? Keşke öyle olsa. Maalesef kafi değil. Sadece bir adam öldürmek için 60 gün oruç tutmak zorundaysanız, 20-40 günlük oruçla tüm günahları ortadan kaldırmanız söz konusu olamaz. Hocam bizim atalarımız insan öldürmedi, o kadar ağır günah yoktur diyorsanız, üzgünüz ama olaylar hiç göründüğü gibi değil; örneğin nice atalarımız hamilelik süreci içinde çocuklarını bilerek düşürmüş. Buradan yedinizmi şimdi bir ölüm cezasını. Nice atalarımız fitne tohumu ekmiş, fitneyide Rabbimiz öldürmekten daha ağır bir günah olarak görüyor. Buradanda bir ölüm cezası yiyorsunuz. Nice atalarımız dedikodu içinde bulunmuş, bunuda Rabbimiz ölü kardeşinin etini yemekle eşdeğer tutuyor. Buradan da ölüm cezasına eşdeğer bir ceza yiyorsunuz. Nice atalarımız sihir ve büyü yapmış veya yaptırmış, bunu yapan ve yaptıranlarında ahiret hayatında nasibi olmayacağın
Rabbimiz söylüyor. Bu günah yüküne sahip olanlarda zaten hapı yutuyor. Onların bu hayatta iflah olması, işlerinin rast gitmesi zaten mümkün değil. Nice atamız nice suçu görmesine rağmen susmuş, üç maymunu oynamış. Buradan da yiyorsunuz ağır suçları, siz işlemiş gibisine sicilinize yazılıyor. Değerli dostlar, saydığımız bu günahlarda omuzumuzdaki binlerce ağır günahtan sadece bir kaçı. Örneğin atalarımızın miras paylaşımında yedikleri hakları, günlük hayatlarında başkalarının mallarına ettikleri tecavüzleri saymıyoruz bile. Örneğin ülkemizin başına gelen felaketler toplumun ortalama günah yükünden kaynaklı. Ülkemizin başı pisliklerden musibetlerden bir türlü kurtulmuyorsa, buradan bu toplumun üzerindeki günah yükünü siz çıkarın. Omuzlarımız ağır günahlarla dolu. Baba tarafından 7 ata, anne tarafından 7 ata, toplum 14 atanın günah yükünü omuzumuzda taşıyoruz. Her biri 80 yıl yaşasa, 1120 yıllık ömrün günah yükü omuzlarımızda. O yüzden her birimizin hayatı sorunlu, o yüzden hiçbirimiz huzur içinde değiliz. İşte bu günah yükünüde bir oruçla halledemiyorsunuz. Her bir günah için, her bir sorun için ayrı ayrı kefarete niyetlenmek zorundasınız. Doğru olanıda bu ama, çünkü arınmak istiyorsunuz çünkü bir tövbe sürecine giriyorsunuz. Tövbe ne demek; bir yanlıştan ötürü pişmanlık duymak demek. Günahların bağışlanması için her günah için üzüntü ve pişmanlık duymanız gerekiyor. Tüm günahları bir kefene koyup niyetlendiğinizde ama, her bir günah için o pişmanlık ve üzüntü duygusunu yaşamıyorsunuz. Dolayısıyla sıkıntılarınızı teker teker ele almanız, her bir günahın farkında olmanız o günahın varlığından ötürü pişmanlık ve üzüntü duymanız kefaret sürecinizin Allah nezdindeki kabulünü kolaylaştırır ve hızlandırır, süreci daha bilinçli yaşamanızı sağlar. Bu bilinçli arınmada belki 5 yılınızı alır, ama ömrünüzün geri kalanını huzur içinde geçirirsiniz. Kendinize sorun, hayatınızın geri kalanını huzur içinde geçirmek için belirli aralıklarla 5 yıl boyunca oruç tutmak değermi değmezmi?

Not: kefaret oruçlarını kendiniz için niyet ederseniz, sadece sizin üzerinden o haklar kalkar. Bu niyetinize eşinizi ve çocuklarınızı eklerseniz, onların üzerinden de kalkar. Bu niyetinize anne ve babanız, kardeşleriniz ve onların çocuklarını dahil ederseniz onların üzerinden de kalkar. Bu niyetinize bu günahlara sebep olan atalarınızıda eklerseniz, onların üzerinden de kalkar. Soru şu; sadece kendinizi kurtarıp diğerlerini kaderleriyle baş başamı bırakacaksınız, yoksa tüm sülaleyimi kurtaracaksınız. Sadece kendinizi düşünürseniz belki 3 yıl içinde huzura kavuşursunuz. Tüm sülaleyi düşünürseniz bu belki sizin 10 yılınızı alır, ama bunun mükafatıda ona göre olur. Umarız bu kısa bilgiler kefaret oruçlarıya ilgli bazı soruları aklınızdan gidermiştir. Herhalükarda oruç tutarak birşey kaybetmiyor, tam aksi bol sevap kazanıyorsunuz. Ne niyetine olursa olsun, sonuçta dinimizdeki 4 büyük ibadetten (namaz, oruç, zekat, haç) birisini yapmış olacaksınız. Bunu arınmak ve temizlenmek için yapacak olmanız ayrıca Rabbimizi çok hoşnut edecektir. Bilhassa melhame-i kübra dönemine girdiğimiz, önümüzdeki 5-10 yıl boyunca sıkıntılarla boğuşacağımız bir dönemde bunu yapmanız, kefaret oruçlarını tutup kendinizi nuh'un güvenli gemisine atmanız (oruç nuh'un gemisi gibidir, şeytanlar zincirlenir, kötülüğün size isabet etmesine izin verilmez) sizin için çok isabetli olacaktır.








kelimelerden türemiş hurafeler