bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler............     

 





 

kadın, erkeğin kaburga kemiğindenmi yaratıldı?


Bu bölümdeki yazı dizilerimizde bir kelime yanlış yorumlandığında nasıl yanlış inançlara sebep olabildiği konusunda sizlere bir kaç örnekle konuyu anlaşılır kılmaya çalışacağız. Bir kelimeyle Allah neyi kastediyor, ama insanlar ne anlamış bunu size açıklayacağız. Sizlere hayırlı ve aydınlatıcı okumalar dileriz....

Kadın, erkeğin kaburga kemiğindenmi yaratıldı? Hayır.
Bu inanç nasıl ortaya çıktı? Tevratta yaratılış bölümü 2:21-22'de "tsela" kelimesi geçiyor. Bu kelime "uzantı" anlamına geliyor. Dönemin alimleride bedende uzayan birşey varmı diye bakmış, sonrası kaburga kemiğinde mutabık kalmış. Bu yorum, uzantı ile kaburga kemiğinin kastedildiği yorumu, zaman dilimi içinde de inanç sistemin bir parçası haline gelmiş. Kısacası, tsela kelimesini alıyorlar, buna uyan bir beden parçası varmı diye bakıyorlar, sonrasıda kaburga kemiğinde mutabık kalıyorlar. Kaburga kemiği inancının arkasındaki hikayenin özeti bu. Halbuki kutsal kitapların hiçbir yerinde kaburga kemiği geçmiyor.

Kur'an-ı Kerim ne diyor? Kur'an-ı Kerim de kadının erkekten yaratıldığı, hatta tüm insanlığın bir nefisten yaratıldığını söylüyor. Bu konuda Kur'an-ı Kerim tevratı destekliyor. Tevrat ile Kur'an-ı Kerim arasındaki fark? Tevratta Allahu Teala bölgeyi tarif ediyor, uzantı diyor, Kur'an-ı Kerimde ise o uzantının ne olduğunu söylüyor; nefis. "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakını" (Nisa Süresi; 1)

Nefis nedir? Bu bilgi tarihte bir ilk, nefsin ne olduğunu tarihte ilk biz açıklıyoruz, nefis beynimiz ve uzantılarıdır (üst beyin, alt beyin, omurga ve ona bağlı sinir ağı). Neden beyin sapı, çünkü organlarımızın çalışmasını kontrol eden, ilkel davranış biçimlerimizin komuta merkezi orası. Yahudi alimleri o uzantının kaburga kemiği olduğuna inanıyor, biz ise bunun yanlış yorum olduğu, nefis ile sinir sisteminin kastedildiğini açıklıyoruz. Uzantı ile kastedilen bölgeninde beyin sapı olduğunu söylüyoruz. Bu konuyu nefisle ilgili bölümde detaylandırıyoruz, detaylı bilgi için lütfen o yazımızı okuyunuz. Değerli dostlar; ilk biz açıklıyoruz derkende bunu nefsimizi, egomuzu okşamak için demiyoruz, bu bilgileri başka yerde bulamazsınız, değerini bilin anlamında söylüyoruz. Bu bigileri başkalarına onaylatmaya kalkışmayın, onlar bunu bilmiyor anlamında söylüyoruz. El üstünde tuttuğunuz şıhlar ve alimleriniz, onlara atfettiğiniz o yüce mertebelerde olmadığı onların çok cahil olduğu anlamında söylüyoruz.

 

Uzantı kelimesi doğru o zaman?
Aynen. Tevrat ve Kur'an- Kerim bu konuda çelişmiyor, birisinde Allahu Teala uzantı kelimesini kullanarak bir bölgenin tarifini yapıyor, Kur'an-ı Kerimde ise nokta atış yapıyor, bölgenin ismini söylüyor. Tevrat tseladan yaratıldığımızı yani birşeyin uzantısından yaratıldığımızı söylüyor, o uzantınında ne olduğunu Kur'an-ı Kerim açıklıyor (nefis). İki kutsal kitabın tarifine uyan, bedenimizdeki tek noktada beyin sapı. Beyin sapı birşeyin uzantısı, neyin uzantısı; üst beyinin. Tsela kelimesinin şöyle bir anlamı daha var, tsela kelimesi aynı zamanda yan demek, bir evin veya tepenin yanı. Beyin sapını incelediğiniz zamanda beyin sapında tepelerin olduğunu görürsünüz.

Kadının yaratılışı nasıl gerçekleşti? Allahu Teala hz ademin beyin sapından bir parça alıyor ve onu hava anamızın alnından kafa bölgesine yerleştiriyor. Bir tohumun toprağa yerleştirilmesi gibi, o tohum toprak ve su karışımından oluşan bedene yerleştirildiğinde yukarı ve aşıya doğru filizlenmeye başlıyor. Yukarıya doğru filizlenmesine yani tohumun meyve verme kısmına üst beyin, kökünede beyin sapı, omurilik ve bedendeki sinir ağı
diyoruz.

Özetlersek: kutsal kitapların hiçbirinde kaburga kemiği geçmiyor. Tevratta yaratılış bölümünde Allah uzantı kelimesini kullanıyor (tsela), bundan da insanlar kaburga kemiği yorumunu çıkarmış.
Sinirlerle ilgili bilgi o dönemde olmadığı için, uzantı kelimesiyle o dönemin yahudi alimleri gözle görüdükleri omurga kemikleri ve bunların uzantıları olan kaburga kemiklerinin kastedildiğini sanmış.
Bu yanlış anlamayıda kim düzeltiyor; Kur'an-ı Kerim. O yüzden diyoruz ya hep, Kur'an-ı Kerim bir düzelticidir. Yanlışları hurafeleri düzelten bir Kitaptır. Diğer hurafe inançlarda olduğu gibi bu konuyada Kur'an-ı Kerim bir açıklama getiriyor, kadının erkeğin kaburgasından değil nefsinden yaratıldığını söylüyor. Nefis bedenimizin hangi bölgesi bu araştırmayıda Allah bize bırakıyor. Şükür Rabbimizeki bu bölgeyi keşfetmek bizlere nasip oldu, nefis ile kastedilen bölgenin beyin sapı olduğunu anlamak nasip oldu. Bu da tevrat ile örtüşüyor çünkü tevrat uzantı diyor, beyin sapıda bir uzantı, üst beyinin bir uzantısı. Uzun lafın kısası, bu yazımızdan çıkarmanız gereken bir çok ders var, bunlardan biriside bir kelime yanlış yorumlandığında bunun nasıl uçuk inançlara sebep olabildiği!








kelimelerden türemiş hurafeler