bilinmeyenler ve bilinmesi gerekenler............     

 





 

İsa as öldürüldümü, ahir zamanda gelecekmi?


Haftanın Konusu: İsa as'la ilgili konuyu biraz açalım. Burada fazla detaya inmeyeceğiz, sizlere sadece Ayetleri bir bütün olarak ele almanın önemini göstermeye çalışacağız. Değerli dostlar; Kur'an-ı Kerim bizlere bir hikaye anlatıyor, o hikayeyide Rabbimiz Ayetlere serpiştirmiş, hikayenin parçalarını kaçırmamanız, bir parçadan yanlış yorum çıkarmamanız içinde hikayeyi baştan sona bir bütün olarak ele almanız gerekiyor. Örneğin; İsa as'la ilgili Ayetleri teker teker ele alırsanız, analiziniz sadece o Ayetin verdiği bilgilerin sınırı içinde kalır, konuyla ilgili bütünlüğü kaçırabilirsiniz, yani İsa as ahir zamanda yeryüzüne inecekmi inmeyecekmi, göğe çekildimi çekilmedimi, öldürüldümü öldürülmedimi tüm bu bilgileri rahatlıkla kaçırabilirsiniz. Allahu Teala bir konudaki bilgileri farklı Ayetlere serpiştiriyor, dolayısıyla Ayetleri çözmeniz, Ayetler ne tür bir mesaj vermek istiyor bunu anlamanız için mutlaka konuyla ilgili tüm Ayetleri masaya yatırmanız gerekiyor. Art niyetli insanları bir kenara koyarsak, tefsir ve meallerdeki farklılığın ana kaynağı bu, kişilerin Ayet, Ayet analiz yapması, kutsal Kitabımızı bir bütün olarak ele almamaları. Bu da doğal olarak hem onca farklı tefsiri hem onca farklı sapkın inancı ortaya çıkarıyor. Bu yazımızda da sizlere o bütünlüğün önemini size aktarmaya çalışacağız, umarız sizin hayrlı ve aydınlatıcı bir yazı olur.

1. “Hani Havârilere: «Bana ve Peygamberime iman edin!» diye emretmiştim. Onlar da: «Biz iman ettik, ya Rab! Sen de şâhit ol ki, biz gerçekten hakka teslim olmuş müslümanlarız!» demişlerdi. O vakit Havâriler: “Ey Meryem oğlu İsa! Senin Rabbin bize gökten bir sofra indirmeye güç yetirebilir mi?” demişlerdi; o da: “Eğer gerçekten mü’min iseniz Allah’tan korkun!” demişti. Havâriler: “İstiyoruz ki o sofradan yiyelim, böylece kalplerimiz mutmain olsun, bize doğru söylediğini bilelim ve buna şâhitlik edenlerden olalım” dediler. Bunun üzerine Meryem oğlu İsa şöyle dua etti: “Allahım! Ey Rabbimiz! Bize gökten öyle bir sofra indir ki hem bizim için, hem önce gelenlerimiz ve sonra gelecek olanlarımız için bir bayram ve senin kudretini, benim peygamberliğimi gösteren bir delil olsun. Bizi rızıklandır; çünkü sen rızık verenlerin en hayırlısısın!" Allah da şöyle buyurdu: Ben onu size şüphesiz indireceğim; ama bundan sonra içinizden kim inkâr ederse, kâinatta hiç bir kimseye etmediğim azabı ona edeceğim!" (Maide Süresi; 111-115)

Ayetleri neden bir bütün olarak ele almanız gerekiyor, bunun güzel bir örneğide bu Ayet. Örneğin; bir çok insan çarmıha gerilen kişinin İsa as olduğuna inanıyor, bu Ayette bi'nevi çarmıha kim gerildi bunun öncesini bize anlatıyor. Nasıl anlatıyor? İsa as'a çok az kişi iman ediyor, bunların 12 tanesinide İsa as öğütülerini yaymakla görevlendiriyor, bunlarada havari deniliyor. Bu havarilerin bir tanesi ama, Yahuda adında bir havari, İsa as'a inanmıyor, inanıyormuş gibi yapıp İsa as'ın yanında takılıyor. Şimdi; Allahu Teala içlerindeki haini biliyor, o haine son bir şans vermek içinde, iman edin bana diyor, onlarda biz hakka iman etmiş müslümanlarız diyor. Sonrada onlar gökten sofra indirilmesini istiyor. Allahta bunu kabul ediyor, ama bu sofradan sonrası kim ihanet ederse, kainatta kimseye etmeyeceğim azabı ona edeceğim diyor. Kime veriyor bu mesajı; yahuda adındaki havariye. Yahuda bu uyarıyı dikkate alıyormu; almıyor. Bana iman edin diyen Allaha gönülden iman ediyormu; etmiyor. Ne yapıyor; İsa as'ın yerini roma'lı askerlere bildiriyor. Uyarıya rağmen, apaçık bir mucizeyi görmesine rağmen, gökten inen sofra, Yahuda ihanet ediyor, bunun üzerinede Rabbimiz ne yapıyor?

2. "Ve «Allah elçisi Meryem oğlu İsa'yı öldürdük» demeleri yüzünden (onları lânetledik). Halbuki onu ne öldürdüler, ne de astılar; fakat (öldürdükleri) onlara İsa gibi gösterildi. Onun hakkında ihtilâfa düşenler bundan dolayı tam bir kararsızlık içindedirler; bu hususta zanna uymak dışında hiçbir (sağlam) bilgileri yoktur ve kesin olarak onu öldürmediler. Fakat Allah onu kendisine yükseltmiştir. Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir" (Nisa Süresi; 157-158)


Yahuda, İsa as'ın bulunduğu yeri Roma'lı askerlere ihbar ediyor, Allahta ne yapıyor; ilk önce İsa as'ın görünümünü ona yüklüyor. Roma'lı askerler içeri girdiklerinde Yahuda'yı İsa as zannedip onu yakalıyor, ona azap ediyorlar sonrada onu çarmıha geriyorlar. Yahuda ben o değilim desede kimse ona inanmıyor. Kişiye ilk cezayı Rabbimiz burada kesiyormu; kesiyor. Yahuda acı çeke çeke can veriyor. Ya sonrası ne yapıyor Rabbimiz; çarmıha gerilme üzerinden çok sapkın bir inanç ortaya çıkarıyor, günümüz hristiyanlık inancı. Buna kim sebep oldu; Yahuda. Bu sapkınlğa o sebep olduğu için buradanda kendisine günah yüklendimi; yüklendi. Kimseye etmediğim azabı ona edeceğim derken, Allahu Tealanın ona günah üzeri günahı nasıl yükledini görüyormusunuz, ölüm sonrası dahi doğan her bir hristiyanla çizilen her çarmıha resimle günahları katlanarak artıyor. Buradan çıkarılması gereken bazı dersler var, birincisi; Ayetlerin bir bütünün parçası olduğu. Maide ile Nisa Süresindeki Ayetler aynı konuyu anlatıyor, birisi öncesini diğeri ise sonrasını, sebep-sonuç ilişkisini gözler önüne seriyor, dolayısıyla birisini anlamadan diğerini anlatamazsınız. O yüzden asla Ayet, Ayet meal veya tefsir getirmeyin, kutsal Kitabımızın bütünlüğe göre tefsir ve meallerinizi yapın. Buradan çıkaracağımız ikinci ders ise; Allah elçilerin en yakınları tarafından ihanete uğramaları.

Gelelim buradan Allah elçilerin üzerindeki bir lanete; Allah elçilerin üzerinde öyle bir lanet varki, o lanet aile olarak gördükleri birilerinin kendilerine ihanet etmesine sebep oluyor. Nereden geliyor bu lanet; gökten. Allahu Teala kendi evinde, gökte, ihanete uğradı, evin gelini (havva) evin erkeğini (hz Adem) evin sahibine (Allah) karşı eyleme itti. Yani Allahu Teala kendi mahreminde ihanete uğradı, bunun üzerinede Rabbimiz ben bu ihanete uğradıysam sizde uğrayacaksınız dedi ve mahremden ihanete uğramayı elçilerin kaderine yazdı. Örneğin bir çok peygamber eşi tarafından ihanete uğradı. Allahın elçileri ya eşleri tarafından ihanete uğruyorlar ya da aile olarak gördükleri en yakınları tarafından ve bundan kaçma şanslarıda yok. Örneğin; hz Mehdi'de ihanete uğrayacak. Ya eş olarak gördüğü birisinin ihanetine uğrayacak, o kişi kendisine inanıyormuş gibi yapıp onu kandıracak, ya da en güvendiği bir avuç insanın içinden o kişi çıkacak ve ona ihanet edecek. Bu, Allah elçileri üzerinde olan bir lanet ve bundan kaçış yok. Umarız hz Mehdi, Mehdi olmadan bu laneti üzerinden atar. Kimbilir belkide kaldırmıştır bile. Bakınız; Allah elçilerini korur, İsa as'ı göğe çekti ve korudu, burada üzücü olan Allah elçilerinden o kıssasın alınması değil, üzücü olan Allahın elçisine ihaneti eden o kişi olmak. Allahın bir elçisine ihanet etmek birisinin kaderine yazılıyor ya, üzücü olan o ihanetin o kişinin kaderine yazılmış olması. O kişinin üzerinde nasıl bir günah yükü olması gerekki, Allah o kişiyi bizzat elçisine ihanet etmeye itiyor. Bir üzücü olayda bu ihanetleri yapanların gerçektende kendilerini akıllı zannetmeleri. Bilmiyorlarki kullanılıyorlar, bir elçinin üzerinden bir lanetin kalkması için kullanılıyorlar. Neden onlar kullanılıyor, neden Allahın elçisine ihanet etmek ve o günahı yüklenmek onlara nasip oluyor, bu da ayrı bir yazının konusu. 


3. "Hani Allah Îsâ'ya: “- Ey Îsâ, ecelin gelince ruhunu alıp ölümünü ben gerçekleştireceğim. Sana yapılan iftiralarla ilgili muhakemeyi huzurumda alenî yapacağım. Seni inkârda ısrar edenlerin, kâfirlerin karalamalarından, iftiralarından arındırıp, temize çıkaracağım” buyurmuştu.” (Al-i İmran Süresi; 55)

Bu Ayet bir çok kafa karışıklığına sebep oluyor, çünkü senin canını ben alacağım cümlesinin arapça metininde öyle bir kelime kullanılmışki bundan seni öldüreceğiz anlamıda çıkabiliyor, dolayısıyla bir çok tefsir ve mealci bu Ayeti seni öldüreceğiz olarak çeviriyor, dolayısıyla İsa as yeryüzüne tekrar inmeyecek, çünkü öldü diyorlar. Hangisi doğru, hangisine inanalım? Bir Ayetin içeriğini nasıl teyit ediyoruz demiştik sizlere; tabiiki başka Ayetler ile. Allahu Teala insanları gizemde bırakmaz, bir Ayet yoruma açıksa, o Ayette vermek istediği mesajı mutlaka başka Ayetlerde verir. Örneğin; hangi yorum doğru, başkası seni öldüremeyecek ya İsa, vakit geldiğinde senin canını ben alacağım yorumumu doğru, yoksa biz İsa'yı öldürdük yorumumu, bunun cevabını bize diğer Ayetler veriyor, örneğin Nisa Süresi 157-158. Başka hangi Ayet veriyor?
"Rabbin şehirlerin anasına, onlara Ayetlerimizi okuyacak bir peygamber göndermedikçe onları yok etmiş değildir" (Kasas Süresi; 59). Bu Ayet bize İsa as'ın geleceğini doğrudan değil, dolaylı yoldan haber veriyor. Bir yöreye helak inmeden öncesi peygamber gönderildiğini söylüyor, kıyamette bir helak olduğu için kıyamet önceside bir peygamber indirilmesi gerek.

Hangi peygamber? Bunun cevabınıda Zuhruf Süresi veriyor.
"Şüphesiz ki o (İsa), kıyametin (ne zaman kopacağının) bilgisidir" (Zuhruf Süresi; 61). Bir Ayet helak öncesi peygamber iner diyor, bir başka Ayette kıyametin habercisi İsa as diyor. Buradanda İsa as'ın kıyamet günü açığa çıkacağını siz çıkarabilmeniz gerekiyor. Kıyamet günü açığa çıkacak olan biriside geçmişte öldürülürmü? Öldürülmez. Demek Al-i İmran Süresi; 55 Ayetinde seni öldüreceğiz değil, ecelin geldiğinde canını ben alacağım yorumu doğru yorum. Ayetler nasıl birbirini tamamlıyor, birisinin sebep olduğu soruyu başka bir Ayet nasıl cevaplıyor umarız bunu çok iyi görüyorsunuzdur. Ayetler bir zincir gibi, her biri daha büyük birşeyin parçası ve birbiri ile bağlantılı. Allahu Teala öldürüp, sonrası yeniden yeryüzüne indiremezmi? İndirmez, çünkü son peygamber geldikten sonrası yeni bir peygamber ana rahminden çıkmaz. İsa as kendi zamanında günümüz çağına bir zaman sıçraması yaşayacak o kadar. Zaman sıçraması ilede neyi kastediyoruz? İsa as göğe çekildi, gökte vakit farklı aktığı için, son 2 bin yıllık süreç onun için 2 gün gibi gelecek, bunada zaman sıçraması diyebilirsiniz.

4.
"Ehl-i kitaptan hiçbiri yoktur ki, onun (gerçek) ölümünden önce ona inanmış olmasın. Kıyamet günü de o, onlara karşı şahit olacaktır" (Nisa Süresi; 159)

İsa as'ın ölmediğini, yeryüzüne yeniden ineceğini destekleyen bir Ayette bu Ayet. Bu Ayet İsa as ölmeden tüm yahudi ve hristiyan alemin ona iman edeceğinden bahsediyor. Şimdi; İsa as döneminde tüm yahudiler ona iman etmişmiydi? Etmedi. İsa as'ın yaşadığı dönemde hristiyanlık adında bir din varmıydı? Yoktu. O yok bu yok ise, o zaman İsa as'ın kendi çağında ölme ihtimali ne; sıfır. Eğer İsa as geçmişte vefat etti derseniz, o zaman bu Ayeti çöpe atabilirsiniz, çünkü bu Ayet tüm hristiyan ve yahudilerin ona iman edeceğinden bahsediyor, İsa as döneminde ise ne hristiyanlık adında bir din vardı ne de yahduiler ona iman etti. Yani, bu Ayet İsa as'ın yaşadığı dönemi anlatmıyor, hangi dönemi anlatıyor; işte bunuda diğer Ayetler bize cevaplıyor. Örneğin; o kıyametin habercisidir Ayeti cevaplıyor, biz helak etmeden öncesi peygamberlerimizi indiririz Ayeti cevaplıyor. Allahın Ayetlerini neden bir bütün olarak ele almanız gerektiğini şimdi daha iyi anlıyormusunuz?

5. "İsrâiloğulları’ndan kâfir olanlar hem Dâvûd hem de Meryem oğlu İsa’nın diliyle lânetlendiler. Bunun sebebi, onların Allah’a isyan etmeleri ve haddi aşıp durmalarıydı" (Maide Süresi; 78)

Bu Ayetide ek bilgi olarak size vermek istedik, hani israiloğulları lanetli bir halk deyip duruyoruz ya, neden lanetli bunu anlamanız açısından. İsariloğulları Davud as ve İsa as'a o kadar zorluk çıkardılarki onlar bu toplumu lanetledi. Bu peygamberler bizzat Allah sizin lanetinizi versin dedi. Sadece onlarmı; hayır, Allahta melekleride onları lanetledi.

Değerli dostlar; bu yazımızda sizlere Ayetler arasındaki bağı anlatmaya çalıştık, umarız arzu ettiğiniz ilhamı almışsınızdır. Allahın Ayetlerini inceleyenlerin düştüğü bir hata, kendilerini baştan birşeye şartlandırmaları, kendi tezlerini desteklemek için Allahın Ayetlerini okumaları. O yüzden, Allahın Ayetlerini açtığımızda yapmamız gereken ilk şey kendimizi tüm önyargılardan arındırmak, kendi tezlerimizi haklı çıkarmak için değil, doğruyu öğrenme niyetine okumak. Allahın Ayetlerini inceleyenlerin düştüğü diğer hata ise Ayet bazında yorum getirmeleri. Bu da yanılgılara sebep oluyor, çünkü Allahu Teala bir Ayetin içindeki mesajı farklı Ayetlere serpiştirmiş. Bir Ayeti okuyarak o mesajı çıkarmaya çalışmak, kişinin bir gününe bakarak elli yıllık ömrü hakkında yorum getirmeye çalışmak gibi olur, bu da doğal olarak sizi yanılgıya sürükler. Bu insanlar bir Ayeti alıyor ve ona göre yorum getiriyor, bu da mesajın çok küçük bir ayrıntısına göre yorum getirdikleri anlamına geliyor, bu da doğal olarak insanları yanlış meal ve tefsirlere itiyor. Sizler bu tuzağa düşmemeniz içinde bu yazı dizilerimizle sizleri uyarmaya çalışıyoruz, umarız amaç hasıl oluyordur. Kendinize, ailenize, sevdiklerinize, milletimize, devletimize, ümmete ve İslama iyi bakınız. Allaha emanetsiniz. -18.04.2024

















kelimelerden türemiş hurafeler